Négy alatt százon, fűnyíróval

2013.07.18. 14:28

Kevés dolog áll távolabb egy fűnyírótraktortól, mint a sebesség, mégis akad kivétel: a Top Gear számára épített változat négy másodperc alatt gyorsul százra. Egy alig 140 kilós, biztonsági öv nélküli gépen ez több mint félelmetes.

A traktort az a Team Dynamics készítette, amely a Honda BTCC gyári versenyautóit is fejleszti. A mérnökök szerint a legnagyobb kihívás az volt, hogy megtartsák az eredeti fűnyíró kinézetet, de ugyanakkor igazán gyors is legyen. A sebességet nem bízták a véletlenre, a Honda VTR Firestorm 1000 köbcentis V2-esét építették az acélvázba, ennek az ereje 210 feletti tempóra elég. Külön érdekesség, hogy az átépítés ellenére a gép továbbra is alkalmas az eredeti feladatára, bár nem a V2-es, hanem külön villanymotorok hajtják a vágóhuzalokat. Akár 25 km/h-val is tud vágni, ami az eredeti tempó duplája.

Itthon akármennyire is ismeretlen, a fűnyíróversenyzés egy létező sportág. 1973-ban találta ki néhány nyugat-sussexi fiatal, akiknek nem volt pénze semmilyen komoly szakághoz, ezért átalakított fűnyírótraktorokkal kezdtek versenyezni. Ha ez nem lenne elég, még fűnyírós sebességrekordot is állítottak már fel: ezt Don Wales tartja, ő 2010-ben 137 km/h-ig gyorsult a Pandine Sands-i tengerparton. Ha a Top Gear célja a rekorddöntés, akkor nem lesz nehéz dolguk a Hondával.