Gyorshajtási bírság-özön Fülöp királynak

2014.03.20. 18:09

Az elmúlt hónapokban több gyorshajtási bírságot is kapott a belga királyi ház feje. Az emberei azt mondják, szimpla számítógép-hibáról van szó.

Egy időben nagy divat volt Európában a szomszédos országokba járni gyorshajtani, de az EU megalakulása óta egyre kevésbé lehetséges az ilyesmi. A bírságcédula – és a mellé kirótt összeg – külföldről is utoléri az elkövetőt, még akkor is, ha az illető történetesen Belgium királya. Fülöp király a francia hatóságok szerint több alkalommal is a megengedett sebességet jócskán túllépve száguldott az autópályán szolgálati kocsijával. A királyi udvartartás szerint azonban szó sincs ilyesmiről, az uralkodó csupán szerencsétlen tévedés áldozata.

Arra hivatkoznak, hogy a francia rendőrség által használt rendszámfelismerő szoftver a belga rendszámokat néha helytelenül ismerik fel, így lehetséges, hogy egy másik belga autó helyett a királyi rendszámot ismerte fel a rendszerük. A magyarázat persze lehet akár egyszerű falazás is, bár nem valószínű, hogy a bírság kifizetése okozna gondot a királyi udvarnak. Sokkal inkább a tavaly trónra került uralkodó jó hírét próbálják védeni.