Autóvezetés miatt korbácsolták meg

2014.04.26. 06:35

Százötven korbácsütéssel és nyolc hónap elzárással sújtották Szaúd-Arábiában a hatóságok egy helybeli nőt, akit autóvezetésen kaptak a rendőrök.

A rijádi fellebbviteli bíróság engedély nélküli autóvezetés és a hatóságoknak való ellenszegülés miatt ítélte el az illetőt, aki ellen több rendőr is panaszt emelt. A biztonsági erők tagjai azt vetették az asszony szemére, hogy amikor megállították autóját, szidalmazni és ütlegelni kezdte őket.

A sivatagi királyságban amúgy nincs olyan szabály, hogy nőknek tilos vezetni, de egy sereg előírás - például, hogy nem szerezhetnek jogosítványt vagy csak férfi rokon társaságában léphetnek az utcára - lehetetlenné teszi számukra, hogy a volán mögé üljenek. Sok szaúdi nő a Szaúd-Arábiával szomszédos öbölbeli államokban szerez jogosítványt.

No woman, no drive

A szaúdi nők elnyomása korábban már a művészvilágt is megihlette. Ez a kiváló alkotás tavaly született, és arra a hírre reflektált, amikor az arab országban tizennégy nőt letartóztattak autóvezetésért. Íme Bob Marley slágere újragondolva:

Szaúd-Arábiában a szunnita iszlám egy különösen dogmatikus válfaja, a vahhábizmus az államvallás. Ennek értelmében a nőknek engedélyt kell kérniük ahhoz is, hogy iskolába járhassanak, utazhassanak, dolgozhassanak vagy férjhez mehessenek.