2014.06.10. 16:08

Egy James Bond moziban bármi lehetséges, a víz alatt közlekedő sportkocsi is, de a valóságban számos olyan probléma akad, amely eddig szinte lehetetlenné tette a víz alatt és a szárazföldön egyaránt mozgásképes jármű elkészítését. Az elektromos autók terjedése azonban megoldotta legalább az egyiket, a hajtás problémáját.

A mai személyautókat hajtó belsőégésű motorok ugyanis levegőt igényelnek a működéshez, és ha víz jut beléjük, jó eséllyel tönkremennek. Így lényegében hasznavehetetlenek a víz alatt, sőt, a lemerülés előtt meg kell oldani a szigetelésüket is. A Tesla ma már viszonylag megbízható elektromos hajtásával azonban nincs ilyen gond: elvben akár víz alatt is működtethető. Elon Musk talán ezért döntött úgy, hogy elindítja a saját vízalatti autós projektjét. Persze azt már korábban is tudni lehetett, hogy rajongója az ötletnek – ő vette meg a The Spy Who Loved Me című Bond-mozi víz alatt is használható Lotusát – ezért a vízalatti autók pont olyanok lesznek, mint a filmben, csak valamivel testesebbek, hogy elférjen belül a Tesla Model S mechanikája.

A cél persze nem egy új piac megteremtése: a vízalatti használat így is komplikált és drága konstrukciót követel, hisz az elektromos elemeket tökéletesen szigetelni kell majd, nehogy víz jusson beléjük. Talán ezért döntött úgy a Tesla alapítója, hogy ha a konstrukció el is készül, legfeljebb tízet készítenek belőle.

Abban persze nem lehetünk biztosak, hogy mindebből lesz-e valami, hisz Elon Musk épp arról közismert, hogy időről időre hajmeresztő ötletekkel áll elő, amilyen például a hangsebesség felett száguldó, csőposta-elven működő gyorsvasút, és ezen elképzelések és projektek egy része egyáltalán nem jut el a megvalósításig.