Életveszélyesnek tűnik a propelleres Pajero

2014.07.01. 15:42

A legérdekesebb az a tény, hogy a plafon-ventillátor és a terepjáró kombinációja az utcán járt, és mégsem esett baja senkinek. A háromágú propeller ugyanis közel másfélszer nagyobb átmérőjű az autó szélességénél, és durván egy méterre kilóg jobboldalt, a forgási sebességéből pedig arra lehet következtetni, hogy komoly sérülések okozására lehet alkalmas.

A helyszín valószínűleg Románia – a rendszám alapján Bukarest környéke – de arról legfeljebb sejtéseink lehetnek, hogy mire is való ez a fura szerzet. Az a hang alapján egyértelmű, hogy nem a propeller hajtja az autót, hanem fordítva, a menetszél forgatja a nagy propellert, amely talán áramot termelhet. Ennek így persze semmi értelme, hisz jobb hatásfokkal lehet áramot termelni, ha a generátort egyszerűen a motorra kötjük, és attól sokkal kisebb eséllyel lesz baja bárkinek, bár ez az összefüggés megfelelő fizikai előtanulmányok nélkül nem feltétlen világos mindenkinek.

Az mindenesetre egyértelmű, hogy a konstrukció konkrétan életveszélyes, bármi is a célja, és ezzel nyilván a tulajdonos is tisztában van – nem véletlen, hogy a felvétel egy ilyen, viszonylag kis forgalmú utcában készült.