Mitől különleges ez a Wartburg?

2014.07.21. 18:04

Mindenhol az az érdekes, ami arrafelé nincs: nálunk az amerikai autó a menő, az USA-ban meg úgy tűnik, a Wartburg. Legalábbis ezt gondolja a tulajdonosa, aki büszke árat kér érte.

Egészen egyben van a piros kétütemű, nyilvánvalóan fanatikus a gazdája, ez már azon is látszik, hogy az Ebayen feladott hirdetés fotóin több Trabant is feltűnik. A leírás mondjuk elég szórakoztató mindenkinek, aki már utazott Wartburgban, az őrületes vezetési élmény emlegetése mellett némi lódítás az NDK-s luxusautó is, de az biztos, hogy Amerikában nem sok fog szembe jönni. Hogy ez megér-e 5500 dollárt, mintegy 1,25 millió forintot, jó kérdés, az mindenesetre biztos, hogy az árverést már legalább egyszer újra kellett indítani.

Apró szépséghibája a Wartburgnak, hogy 1977-es papírjai vannak, miközben a maszk, a hűtő és más jelek alapján ennél jóval fiatalabbnak tűnik. Ezt azzal magyarázza a hirdető, hogy valószínűleg ezzel az apró csalással tudták egyáltalán honosítani az USA-ban, mivel így a muzeális autókra érvényes szabályok vonatkoznak rá – máskülönben egy kétüteműt képtelenség lenne forgalomba helyezni. Akárhogy is, ha valaki pont egy Wartburgra vágyik Idahóban, nem fog tudni nagyon válogatni.