Opel Horváth vevők kártalanítása

Happy end az Opel Horváth ügyben

2009.08.11. 21:18

Némi jogi huzavona, hosszas tárgyalások és egyeztetések után az Opel Horváth ügy végére pont került. Nem volt könnyű.

Júliusban végre lezárult az ügy: Hirschlerék megkapták a még március 11-én kifizetett Chevrolet Aveót. Hosszú várakozási idő ez egy olyan autóra, ami bent állt a szalonban, amikor a vevő aláírta a szerződést és befizette a teljes vételárat. De az Opel Horváth időközben fizetés- és működésképtelenné vált, ahogy arról korábbi cikkünkben már beszámoltunk.

Azóta folyamatosan figyelemmel kísértük az események alakulását. A lefoglalt autókkal kapcsolatban az illetékes hatóság, a megyei ügyészség azt a határozatot hozta, hogy annak kell őket kiadni, akinél a foglalás pillanatában a járműkísérő lap volt. Így a vevők hiába fizették már ki a vételárat, a kocsik visszakerültek a kereskedésnek beszállító, importőr GMAC Kft-hoz, illetve a kereskedés készletfinanszírozó bankjához, az Erste Bankhoz.

A vevőknek velük szemben kellett érvényesíteni követeléseiket, ami az Erste Bank esetében viszonylag gyorsan és fájdalommentesen sikerült is. A bank átvállalta az ügyfelek tartozásait, amit majd a jövőben megpróbál érvényesíteni az Opel és Chevrolet Horváth kereskedéseket üzemeltető céggel szemben, vagy leírja veszteségként. Így az ő ügyfeleik első cikkünk megjelenése után pár héttel már meg is kaphatták autóikat.

Rosszabbul jártak azok a vásárlók – köztük voltak Hirschlerék is –, akiknek autóját Erich Horváth cége még nem fizette ki a GMAC Kft-nek. Az importőr ugyanis biztosítékot, garanciát – egész konkrétan jelzálogjogot – kért az autókért cserébe, mivel nem akarták kereskedőjük vevőkkel szemben fennálló tartozását „csak úgy” átvállalni.

Ezzel hosszú és elég nehéz tárgyalási folyamat kezdődött, amit nem egyszerűsített, hogy a kereskedés tulajdonosa osztrák illetőségű és ausztriai cégei is tönkre mentek. Végül sikerült aláírni a szükséges megállapodásokat, így már minden akadály elgördült az elől, hogy Hirschlerék és a többi károsult a csornai Opel kereskedésben átvegyék új autójukat.

Kék, 1,2 literes, háromajtós alapfelszereltségű Chevrolet Aveo, amit a tavasszal még futó kedvezményekkel együtt kétmillió forintért vettek Hirschlerék, végre a jogos tulajdonos használatába került. Megérdemelt nyugdíjba mehet korábbi autójuk, a szintén újonnan vett, de immár 23 éves Skoda 105L. Sopronban pedig egyelőre nem működik Opel és Chevrolet márkakereskedés vagy szerviz, a pótlására még nincsenek is konkrét tervek, így most a csornai a legközelebbi GM képviselet.