Vesztegetésen érték a terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjét

2009.08.12. 13:10

Vezető beosztású, hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel gyanúsítja a Budapesti Nyomozó Ügyészség a terézvárosi kerületi közterület-felügyelet vezetőjét; a férfi előzetes letartóztatásáról szerdán dönt a bíróság. A férfi pénzt fogadott el azért, hogy a közterület-felügyelők minél több autóra tegyenek kerékbilincset. A Magyar Hírlap szerdai számában azt írta: kenőpénz elfogadásakor érték tetten a rendőrök Farkas Kálmánt, a terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjét.

bilincs 001

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére megerősítette, hogy a Budapesti Nyomozó Ügyészség augusztus 10-én gyanúsítottként hallgatta ki "F. Kálmánt vezető beosztású hivatalos személy által, kötelezettségszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettének gyanúja miatt".

Az ügyészség tájékoztatása szerint a VI. kerületben a közterület-felügyelők a kerékbilincs fel- és leszereléséhez közreműködő szervezetként a Centrum Parkoló Kft.-t vették igénybe, ami ezért a tevékenységért bilincselésenként meghatározott összegű szolgáltatási díjat kapott. Így a Centrum Parkoló Kft. érdekelt volt abban, hogy a közterület-felügyelők minél több autóra tegyenek kerékbilincset.

Az ügyészség azzal gyanúsítja a terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjét, hogy 2008-ban és 2009-ben minden hónap elején - az előző havi bilincselések számától függően - 500 000-800 000 forint közötti úgynevezett ösztönzési pénzt fogadott el jogtalan előnyként. Az átvett összegből pedig minden hónapban juttatott beosztott közterület-felügyelői részére is, ezzel is ösztönözve őket a kerékbilincselések számának növelésére.

Az ügyészség közölte azt is, hogy a gyanúsítottat a bűncselekmény elkövetése során tetten érték. A férfi előzetes letartóztatásáról szerdán dönt a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

F. Kálmán ügye már a második botrány egy héten belül, a Terézvárosban kialakult parkolási huzavona után: mint ismeretes, a helyi ellenzék szerint a lakosságnak elege lett a Centrum Kft.-ből, míg az önkormányzat szerint idilli a parkolási helyzet a kerületben, jutalmul ismét velük kötnének szerződést.