Oroszország is tervezi a roncsprémium bevezetését

2009.08.13. 12:19 Módosítva: 2009.08.13. 15:27

Padlón van az orosz autópiac, ezért követik a német példát. A törvénytervezet szerint bón járna a roncsokért, melyet kizárólag orosz autó vásárlása esetén válthatnak be.

A Vedomosztyi szerdai jelentése szerint a törvénytervezet szerint 50 ezer rubelt érő (1087 euró) bónt kapna, aki a legalább tízéves autóját a roncstelepre szállítja. A bónt kizárólag Oroszországban gyártott jármű vásárlására esetén lehetne beváltani. Orosz ágazati szakértők mindazonáltal kétségeiket hangoztatják, véleményük szerint a tízéves autók tulajdonosai nem számítanak a gazdagok közé, ezért ez a lehetőség ebből a rétegből keveseket fog új autó vásárlására ösztönözni, és így kevéssé lendíti majd fel az autópiacot. A szakértők szerint a roncsprémium bevezetése előtt Moszkvában vagy Szentpétervárott ki kéne próbálni a módszert.

Furcsa, hogy az oroszoknak ilyen későn jutott eszükbe az ötlet, mikor a német roncsprémium program már majdnem kifutott, mikor kiderült, hogy még Németországban is sok a visszaélés a roncsként leadott autókkal, ráadásul már látszik, hogy a program csak tüneti kezelést adott, hosszú távon vissza fog ütni.