Ismét egy kombi készül a Jaguarnál

2009.10.06. 06:54

Az X-type ugyan nagy bukás volt, de a britek ismét megpróbálnak betörni a luxuskombik piacára. Lehet, hogy ezúttal sikerül?

f

A Jaguar korábban nem készített nagyobb kombi modelleket, egyedül a Ford Mondeo alapú, fronthajtású X-Type-ból létezett ilyen kivitel. Azt az autót azonban soha nem fogadta el Jaguarként a közönség, bármennyire próbálták is reklámozni: egyszerűen semmi nem volt benne abból, amivel a brit luxusautók korábban a hírnevüket szerezték. Az X-type most már csak történelem, de a kombik piacában még mindig lát fantáziát a Jaguar vezetése, így megkezdték az XF puttonyos kivitelének fejlesztését.

Korábban azért nem foglalkoztak ezzel a lehetőséggel, mert a Jaguar ugyanúgy a Ford tulajdona volt, mint a nagy kombik piacának domináns szereplője, a Volvo. Az anyacég pedig vigyázott rá, hogy a két márka minél kevésbé merészkedjen egymás vadászterületére. A Jaguar azonban az XF bemutatásával egy időben az indiai Tatához került, így most már nincs akadálya a kombi-fejlesztésnek. A hírek szerint a tervezők igyekeznek megtartani a négyajtós XF elegáns stílusát, akár azon az áron is, hogy a kombi helykínálata nem lesz sokkal bőségesebb, mint a szedáné.

Úgy tudjuk, a kombi fejlesztése nem rég kezdődött meg, így a végleges termék várhatóan 2012-re, az XF sorozat első felújításával nagyjából egy időben készül el, és ebben a típusváltozatban találkozhatunk a Jaguar új négyhengeres dízelmotorjával is, amely állítólag több mint 200 lóerős lesz.