Elbúcsúzott a régi Saab 9-5, de még visszatér

2010.02.04. 16:16

Leállították a ma gyártott egyik legöregebb típus gyártását: a 13 éves Saab 9-5-ösből tavaly nyár óta már csak a kombit gyártották, egészen a mai napig, amikor az utolsó SportKombi is legördült a gyártósorról.

9-5sk

A 9-5 soha nem volt igazán népszerű típus, de az utolsó éveiben már teljesen versenyképtelennek bizonyult a konkurenciával szemben, így érthető, hogy 1997 óta csupán 483 ezer példányt építettek belőle. Ez hasonló eredmény, mint amit az elődmodell, a 9000-es elért: azt a típust 14 éven keresztül kínálták, és 503 ezer példány készült el belőle. Az első 9-5-östől azonban nem búcsúzunk örökre: a gyártási jogait és a gyártósorokat – a modellfrissítés előtti 9-3-aséival együtt – megvette egy kínai cég, a Beijing Automotive, így a típus más néven, és nyilván kissé átdolgozva, de tovább létezhet.

Az új 9-5-öst, amely az Opel Insignia műszaki alapjaira épül, azaz a kategóriája egyik legkorszerűbb modellje lesz, néhány héten belül kezdik el gyártani a Saab svédországi üzemében, a forgalmazást pedig az év közepén indítja be az épp csak megmentett, és immár önálló svéd gyártó.