A Peugeot mégsem vesz Mitsubishit

2010.03.08. 10:51

A szándék megvolt, de megállapodás nem született a két vállalat összevonásáról. A Mitsubishi és a Peugeot csoport vezetői Genfben találkoztak a múlt hét végén.

A korábbi hírek arról szóltak, hogy 30-50%-nyi Mitsubishi-részvényt venne a Peugeot-Citroen mintegy 2,5 milliárd euró értékben. Ennek kapcsán ült össze a franciák részéről Philippe Varin vezérigazgató, a japán cégtől pedig Osamu Masuko elnök, hogy megtárgyalják a valós lehetőségeket. Úgy tűnik azonban, a felvásárlási tervekből egyelőre nem lesz semmi: a tárgyalások után kiadott közlemény és a kiszivárgott információk egyaránt erre utalnak. A pontos részletek egyelőre nem ismertek, hivatalosan csak annyit árultak el, hogy a fúzió lehetőségét egyelőre elvetették, viszont mindkét vállalat érdekelt a hosszú távú együttműködés bővítésében.

Egyelőre a PSA vásárol autókat a Mitsubishitől kínálata kiegészítésére: a Mitsubishi Outlander kissé áttervezett külsejű kiviteleit Peugeot 4007 és Citroen C-Crosser néven forgalmazzák, és nemrégiben az i-MIEV villanyautó átcímkézett változatait is bemutatták Peugeot iOn és Citroen C-Zero néven. A részvényvásárlás vagy egyesülés viszont sokkal komolyabb lehetőségeket nyitott volna mindkét cég előtt, és nem csak a műszaki együttműködések terén. A Peugeot így olyan piacokra – Észak-Amerikába és Japánba – is bejuthatott volna, ahol jelenleg nincsen jelen, és ezzel csökkenthette volna függését az európai piactól, ugyanakkor a Mitsubishi számára alighanem új fejlesztési pénzeket jelentett volna a francia partner megjelenése.

A sikertelen kísérlet ellenére a későbbiekben újabb francia ruhába bujtatott Mitsubishik várhatók, elsősorban olyan kategóriákban, ahol a franciák kínálata még foghíjas.