Mercedes SL ezer lóerő felett

2010.08.25. 07:13

Különösebb izzadtságszag nélkül futja meg a 370 km/h-t az átalakított Black Series – az AMG V12-esében látszólag végtelen tartalékok rejlenek.

Eleve az egyik legbrutálisabb Mercedes az SL 65 AMG Black Series, de az MKB nevű tuningcég továbbfejlesztette az eredeti koncepciót. A hatliteres motor nagyobb turbófeltöltőket, bőségesebben méretezett hűtőrendszert, átprogramozott elektronikát és új vezérműtengelyeket kapott – és ennyi elég volt, hogy elérje az 1015 lóerőt, illetve az 1300 Nm-es csúcsnyomatékot. Az ötsebességes automata váltó egyes alkatrészeit is módosítani kellett, hogy kibírja a megnövekedett forgatónyomatékot, és különböző zárási fokú differenciálművek közül válogathat a majdani vásárló a tervezett felhasználási módnak megfelelően.

Az átalakítások nyomán az eleve brutális SL-ből olyan gép vált, amely gyakorlatilag bármilyen szupersportkocsival leállhat versenyezni a Bugatti Veyronon innen. A százas tempót 3,6 másodperc alatt éri el, a 200 túllépéséhez 8,9 másodperc kell, és a start után 21,5 másodperccel már 300-zal száguldhat a P 1000 jelzésű szörnyeteg. A végsebessége 370 km/h, de ez inkább csak elméletben érdekes: néhány nagyobb oválpályán, sós tómedren és egyenes, lezárt autópályaszakaszon kívül nemigen akad olyan hely, ahol ki lehetne próbálni anélkül, hogy tömegszerencsétlenséget kockáztatna a pilóta.

Az MKB SL ára persze az autó képességeihez igazodik: az SL 65 Black Series vételárán felül még 116 800 eurót kell leszurkolnia annak, aki ilyen szörnyetegre vágyik, és az autóját három hónapra kell a tuningműhelyben hagynia – ennyi időt vesz igénybe, hogy összeálljon a gép.