Kukába kerül a Dodge Caliber

2011.08.26. 07:15

A Caliberrel Európában a Volkswagen Golfot akarta megverni a Chrysler – akkor még Mercedes irányítás alatt – de nem hogy a piacvezető státusz nem jött össze, de eladni is alig sikerült néhány példányt. Most pedig úgy hallani, Észak-Amerikában is eltakarítják az ál-terepjárót.

A legkisebb Dodge-ra úgy emlékszünk, mint drága, és rossz anyagokból összerakott autóra, amely egyet sem teljesített azokból az ígéretekből, amelyeket a fejlesztése alatt hallhattunk. Pedig alaposan beharangozták, és úgy nézett ki, hogy az európai közönséget is érdekli, de amikor kiderült, hogy milyen áron kínálják, rögtön lelohadt a lelkesedés. Az ötlet talán nem is lett volna rossz – elvégre az emelt hasú kompaktok hat éve elég népszerűek voltak – de az amerikai import megdrágította a típust, az Amerikában épp eladható anyagminőséget és összeszerelési pontosságot Európában nem tolerálták.

Az európai forgalmazást nem is erőltették, de úgy néz ki, Észak-Amerikában sem bizonyult versenyképesnek a gép. Ha igazak a hírek, a Caliber gyártását már az idén novemberben leállítják, és hamarosan jön az utódja, már Fiat alapon. A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy az Alfa Romeo Giuliettából készül egy kissé átrajzolt változat a Dodge márka számára, amely a kompakt kategóriában a Ford Focus és a Chevrolet Cruze ellenfele lehet az amerikai piacon. Európában persze nem tervezik bevetni az új típust, hiszen itt – a Jeepet kivéve – még a Chrysler modellek is a Fiat márkanevei alatt kerülnek forgalomba.