A felkelők kezén Kadhafi autója

2011.08.27. 10:53

Egy diktátorról azt gondolnánk páncélozott, golyóálló autók hadát birtokolja. Azt, hogy a robosztus járművek mindegyike minimum nyúzott vízilóbőrrel van kárpitozva, és a kulcstartó faragott pandaköröm. Ennek homlokegyenest ellentmond Moammer Kadhafi átalakított, a vártnál szolidabb Fiat 500-asa.

A forradalmárok a napokban találtak rá Kadhafi hátrahagyott, egyedi Fiatjára. A romantikus ismeretlenségbe burkolózó, trónfosztott diktátort talán csak az ártatlan honfitársak mészárlása hagyta hidegen, a környezetvédelem nem. Meglehet, ezért ez az elektromos Fiat. Az autó színe miatt párhuzamot vonhatnánk akár a zöldekkel, de ne feledjük: ez a jármű – oly sok egyéb mellett – Kadhafi szimbóluma, Kadhafi pedig egy nemzet szimbóluma (volt), Líbia nemzeti színe pedig a zöld forradalom óta zöld.

A sivatagi autókázásra kialakított, megannyi jelképpel teletömött autó sorsáról nem tudni. Meglehet a felkelők már rég darabokra szedték, felgyújtották, de az is lehet, hogy egy szemfüles meglépett vele. A napokkal ezelőtt készült képeken valószínű nem volt feltöltött állapotban, hisz mi másért tolták volna a mesterlövészekkel teli városban.

Ez a semmilyen kis Fiat 500 mindenesetre jól tükrözi ennek az őrültnek a negyven évnél is hosszabb, kaotikus uralmát. Például érdekes, hogy egy ilyen kőolajban gazdag ország vezére egy olasz elektromos autót választ, még akkor is, ha tudjuk: Olaszország és Líbia kapcsolata még Észak-Afrika gyarmatosításának idejére nyúlik vissza; igaz, ettől még választhatott volna a csizmalakók széles sportautó-palettájáról is.