Rajzoljon a gyerek az ablakra?

2012.01.21. 07:44

Sokszor a legegyszerűbb játék a legszórakoztatóbb: ki ne lehelte volna össze a hátsó ablakokat, hogy aztán csodás műalkotásokat hozzon össze rajta a mutatóujjával? A General Motors tervezői most ezt a régi ötletet csiszolják tovább a korszerű technika felhasználásával.

Az interaktív hátsó ablak lényegében egy beépített érintőképernyőt tartalmazna, amelyet számos módon fel lehetne használni. Több lehetséges felhasználási ötletet is mutattak, és ezek közül csak egy a sokszor telefirkálható palatábla koncepciója. Egy másik az ablakon megjelenő rajzfilmfigura, amelynek a mozgására egyaránt hatással van az autó sebessége, és a gyerekek ablakon matató ujjai. Komolyabb felhasználás is lehetséges volna a tervezők szerint, akár filmet is nézhetnének az utasok az ablakon, vagy számítógép-képernyőként használhatnák azt.

Mindez egyelőre leginkább csak vágyálom: azt a GM-nél sem tagadják, hogy a megvalósítás messze van: a gyártáshoz készen kellene álljon a megfelelő, érintésérzékeny és megjelenítőként is használható, de a hagyományoshoz hasonlóan teherbíró ablaküveg, amely egyelőre csak a laboratóriumokban létezik.