Járőrkocsi, ami eltapos

2012.06.13. 14:29

Az utak az Egyesült Államokban tele vannak hatalmas pick-upokkal és terepjárókkal – nem csoda, hogy a rendőrségnél is szükség van ilyen nagy gépekre. A Ford, bár a Crown Victoria gyártásának beszüntetésével feladta évtizedes rendőrkocsi-monopóliumát, továbbra is részesülni próbál a jókora piacból: ezúttal az F-150-es járőr-változatát mutatták be.

Az alvázas pick-up rendőrségi változatát többféle kivitelben kínálják. Motorból kétféle, hasonló teljesítményű, de nagyon eltérő felépítésű közül lehet választani. A 3,5 literes Ti-VCT Ecoboost turbómotor a takarékosabb és erősebb a maga 365 lóerejével, az ötliteres, 360 lovas Coyote V8-as viszont egyszerűbb felépítése miatt válhat kedveltté. Ezen felül kínálnak rövid és hosszú kivitelt, két- vagy négykerék-hajtással. Ugyanakkor közös pont a hatfokozatú automata váltó, amely minden rendőrségi F-150-esben azonos lesz.

Úgy néz ki, a fényhídon és a könnyen tisztítható belső téren, a masszív lemezfelniken és a félelmetes lökővason kívül más lényeges változás nincs a civil kivitelhez képest, bár az az érzésünk, egy nagyobb megrendelés kedvéért szinte bármit beépít a Ford, amit a kérdéses rendőri szerv megrendel.