Elkészült a Michelin csodakereke

2012.06.27. 17:47

Az Active Wheel szinte mindent helyettesít: motort, futóművet és féket is tartalmaz, így csak az energiatárolást és a kormányzást kell valahogy megoldani, ha valaki ezzel épít autót. Ráadásul már készen is van.

A Michelin régóta dolgozik ezen a különös szerkezeten, amely a kerékben tartalmaz szinte mindent, ami egy autó hajtásához szükséges. Begyömöszöltek a kerékbe néhány villanymotort, egy rugóstagot, és a biztonság kedvéért egy tárcsaféket is, bár ez utóbbi elvben nem is lenne szükséges, hisz a fékezést normális esetben szintén egy villanymotor végzi, generátor-üzemben. Az egész szerkezet 42 kilogrammot nyom, és állandó üzemben 41 lóerő leadására képes. Így két ilyen kerék tehát 82 lóerőt jelent, azaz egy átlagos autó mozgatásához bőven elegendő. Ráadásul egy olyan funkciót is beépítettek, ami rövid időre megduplázhatja a teljesítményt, ami előzéskor, gyorsításkor sokkal fürgébbé teheti az autót.

Elméletileg ezzel az aktív kerékkel jelentősen egyszerűsödhetne az autóépítés: csak a dobozt kellene elkészítenie a gyártónak a lezelőszervekkel és valamiféle energiaforrással, motorral, váltóval, futóművel nem kellene vesződni. Az persze kérdéses, hogy az autógyártók ráharapnak-e a lehetőségre, de hogy ennek a valószínűségét növelje, a Michelin a hét végén a Goodwood Festival of Speeden működés közben is megmutatja a közönségnek az Active Wheelt.