Jön a fapados Fiat 500-as?

2012.07.02. 17:51

Egyszerű, vicces hangú, formás és olcsó csöppség – ez volt az eredeti 500-as, de eddig nemigen volt hasonló modell a kínálatban. A típust nagyrészt négyhengeres motorokkal kínálták eddig, az egyetlen kivétel, a 900-as TwinAir változat pedig turbófeltöltővel és 85 lóerővel készült. Most azonban elkészült az eddigi legegyszerűbb változat, amely hangulatban talán még felül is múlja a korábbiakat.

A kéthengeres TwinAir motor legegyszerűbb változatáról már régóta hallani, de eddig csak az új Pandában találkozhattunk vele. A 900 köbcentis gép turbó nélkül 65 lóerőt ad le, ugyanannyit, mint a korábbi alapváltozat 1,2 literes négyhengerese, de a kisebb motor kevesebbet fogyaszt: 4 liter körüli átlagot produkál 100 km-en, ami 96 g/km-es szén-dioxid-kibocsátást jelent. Ez 1,2 literrel kevesebb, mint az azonos teljesítményű négyhengeres esetében.

A TwinAir motort teljesítmény-spektruma számos modellben használhatóvá tenné, hisz három változata is létezik 65, 85 és 105 lóerővel, de a kéthengeres járáskultúrája és hangja miatt a nagyobb modellekbe eddig nemigen építették be. Az 500-as karakteréhez viszont nagyszerűen illik, nem csoda, hogy ilyen irányban bővítik a palettát.

A hazai importőr egyelőre nem tervezi a legegyszerűbb 500-as forgalmazását – azt mondják, az 1,2 literes négyhengeres egyelőre megfelel a magyar piac igényeinek.