Rizst termel egy kínai autógyár

2012.08.05. 12:02

Rizsföldeket alakítottak ki egy autóalkatrészeket gyártó üzem tetején Kínában, mert több paraszt panaszkodott, hogy a gyár miatt nincs elég hely mezőgazdálkodásra.

Az üzemnek - amely autók belső borítását és kiképzését gyártja - először mindenki örült Csengbei faluban, mivel sok új munkahely létesült. Az állással bírók nem is hőzöngtek a helyveszteség miatt, mivel ők meg tudják venni rizsüket a fizetésükből, az idősebbek viszont zúgolódtak, ezért a polgármester kitalálta, hogy az üzemépületek tetején legyenek rizsföldek.

Többen éltek a lehetőséggel, egy helyi gazda pedig büszkén mesélte az őt kérdező riportereknek, hogy eddig 115 kilogramm rizst sikerült megtermelnie a tetőn, ami szerencsére olyan magasan van, hogy oda már nem szálldosnak fel rovarok, az öntözéshez használt víz pedig forró nyáron hűvösen tartja az épület belsejét.

Kína hatalmas nyomás alatt van, hogy megvédje szántóföldjeit. Az ország hiába adja a világ népességének 22 százalékát, ezt a bolygó szántóföldjének mindössze 10 százalékára támaszkodva kell ellátnia. A csengbei esethez hasonlóan több más városban elégedetlenkednek a helyi termelők, a rohamléptekben terjeszkedő ipar miatt ugyanis sorra tűnnek el a termőterületek.