Már használható az elektronikus rendszám

2013.09.11. 14:08

Korábban már hallhattunk az e-papír alapú rendszámtábláról, amelynek a bevezetését a nyár elején Dél-Karolina állam törvényhozása vette fontolóra . Most ugyanennek a technológiának az alkalmazását Kaliforniában már helyi jogszabály is lehetővé teszi, igaz, egyelőre csupán teszt-jelleggel kívánják bevezetni.

A megoldás lényege, hogy a rendszámtáblán nem csak a megszokott, az autó azonosítására alkalmas információ jelenhet meg, de az e-papír kijelzőnek köszönhetően bármilyen más felirat is. Ezt a lehetőséget úgy tervezik kihasználni, hogy az állam járműnyilvántartó rendszere automatikusan elküldi a rendszám elektronikájának, ha az autóval valami nincsen rendben. Így a rendszámon jól láthatóan megjelenik, ha az autó nincsen biztosítva, lopott, vagy a tulajdonos jogosítványát felfüggesztették. Így a rendőrök azonnal kiszúrhatják a szabálytalanságok egy részét. Emellett az e-papír alapú rendszám arra is lehetőséget nyújt, hogy a hivatal például egy rendszám-változtatási kérelem esetében távolról változtasson a jármű azonosítóján.

Az e-papír nagy előnye a korábbi kijelző-technológiákkal szemben, hogy csak akkor igényel energiát a működése, ha a tartalma megváltozik, és akkor is csak minimális mennyiséget. Így akár a jármű rezgéseiből, akár néhány négyzetcentiméternyi napelemből kaphat annyi áramot a rendszám, amennyi az új információk kiírásához szükséges.

Bár a törvényi háttér megvan, Kalifornia állam a tesztprogram beindítását csak 2017-re tervezi – ugyanakkor más államok is érdeklődnek a megoldás iránt, a már említett Dél-Karolnia és New Jersey is, így nem lenne meglepő, ha a vártnál gyorsabban elkezdene terjedni ez a fajta aktív rendszámtábla.