Elrontják a Jeep Wranglert?

2014.10.06. 15:03

A Jeep a márka hírnevét megalapozó katonai terepjáró utódját ugyan rendszeresen megújítja, de az alapkoncepció nem változott sokat a kezdetek óta. Azóta is alvázas terepjárók elöl-hátul masszív merev tengellyel, így ma is egész jók a terepjáró képességei. A Fiat-Chrysler azonban azt tervezi, hogy teljesen átdolgozza a típust, és a gyártást is elköltöztetné a típust évtizedek óta összeszerelő gyártelepről, az Ohio állambeli Toledóból.

A legnagyobb meglepetés, hogy úgy néz ki, a következő Wrangler, amelyet 2017-ben mutatnának be, alumínium önhordó karosszériával épül majd, ami jelentősen csökkentheti a karosszéria tömegét, cserébe nehezebb javítani, és sérülékenyebb is, mint a jelenlegi megoldás, ami egy terepjáró esetében nem jó hír. Persze ezzel a váltással a típus szerepe is megváltozhat a kínálatban: a klasszikus Jeep formákat ismétlő, de alapvetően épített útra tervezett divatmodell lehet belőle, az eddiginél alacsonyabb fogyasztással, viszont lényegében megszüntetett terepjáróképességekkel. Ezzel a vásárlók többségének a kedvére tesz a cég, viszont végleg elveszthetik azokat, akik a Jeepet terep-képességeikért vásárolnák.

A Fiat vezére, Sergio Marchionne, aki mellesleg a Chrysler és a Ferrari első számú vezetője is, mindezt persze csak feltételes módban mondta, ám ha a típus 2017-re elkészül, az azt jelenti, hogy az új Wrangler fejlesztése már megkezdődött, és az efféle kérdésekben már megszületett a döntés.