Ígéretes a legújabb Tesla-verő

2015.08.31. 08:16

Jia Yueting kínai milliárdostól jön a legújabb Tesla Model S-verő autó híre, de az eddigi próbálkozásoktól eltérően ebben van sansz. A teljesen saját fejlesztésű prémium villanyos két éven belül érkezhet, ezek itt az első rajzok róla.

A negyvenes éveiben járó Yueting egész közel áll hozzá, hogy ő legyen Kína Elon Muskja. Eleve nem egy tipikus, pártfunkcionáriusból meggazdagodott kínai ő, hanem igazi techmilliárdos, olyan, amiből még a Szilícium-völgyben is keveset találni. Alapítója és vezérigazgatója a Leshi Internet Information & Technology Corp (LeTV) nevű vállalatnak, ami egy onlinevideós honlap, lényegében a Netflix kínai változata. Népszerűségéről sokat elárul, hogy Yueting 3,7 milliárd dolláros magánvagyont szedett össze belőle. Ebből áldoz éppen 1,2 milliárdot, hogy megépítse a Tesla kínai riválisát, de sok honfitársától eltérően ő nem a klónozásban látja a siker kulcsát. Már a befektetés mértéke mutatja, komoly szándékról van szó, ahogy az is, hogy 600 mérnököt és tervezőt bérelt a fejlesztéshez. Köztük sokakat olyan helyekről csábított el, mint a BMW, a General Motors, de van a csapatban olyan is, aki a Tesla Motorstól jött.

A projekt felelőse az ex-lotusos Tony Nie lesz, aki nemrég arról beszélt, a Model S-konkurens teljesen házon belüli fejlesztés lesz saját elektromotorral és akkumulátorral. Egyelőre Le Supercar néven ismert, amiből a Le nem Le Mans-ra utalás, hanem mandarinul annyit jelent: boldog. Ha minden a tervek szerint halad Yuetingéknél, a jövő áprilisi Pekingi Autószalonon mutatják be a prémium villanyautót, és 2017-ben kezdenék forgalmazni.