A Renault-tól jön az új Fiat furgon

2016.03.25. 11:47

Korábban markáns szövetségek határozták meg az európai haszonjármű-piacot, de lassan kezdenek elmosódni a határvonalak. A Fiat, amely eddig a PSA konszernnel működött együtt, legújabb furgonját, a Talentót már az Opel-Renault párostól vásárolja. A típus a jelvényektől és a hűtőrácstól eltekintve azonos a Renault Trafic és az Opel Vivaro típusokkal.

Már akkor sejteni lehetett, hogy a Fiat új partnert keres, amikor a Citroën Space Tourer és a Peugeot Traveller típusoknak nem született olasz testvérmodellje. A korábbi Scudo helye üresen maradt a Fiat palettán, de nem sokáig: a Dobló és a Ducato közti rést a Fiat most a Talentóval pótolja. A nevet nem először használják, bár az 1980-as évek vége felé forgalmazott, drasztikusan lerövidített Fiat Ducato nem feltétlenül kellemes emlék azok számára, akik egyáltalán még emlékeznek rá. A Fiat is inkább az ősi római pénzzel, a tálentummal vont párhuzamot, a sajtóközlemény szerint a név az érték és megbízhatóság érzetét kelti, ezért választották.

Az autó amúgy csavarra megegyezik Renault és Opel testvéreivel – természetesen ugyanott is készülnek, a Renault Sandouville-ben működő üzemében. A Fiat eddig nem kötött hasonló üzletet a Renault-val, viszont az Opellel már van egy hasonló együttműködésük, igaz, ott fordított a felállás: a Combo haszonjármű aktuális generációja készül a Fiat Dobló átcímkézésével.