Ilyen lesz az új VW Crafter

2016.07.01. 16:07

A Volkswagen eddig a Mercedesnél gyártatta nagyobbik furgon-családját: a Crafter a jelvényektől és a hűtőmaszktól eltekintve azonos volt a Mercedes Sprinterrel. Ám a következő generációval más a helyzet: a VW maga végezte a fejlesztést, és maga is gyártja a típust – nem csoda, hogy több lesz a rokon vonás a Transporter T6-ossal.

Egyelőre csupán vázlatokat mutattak az új modellről, de ezeken is feltűnő az eltérő stílus: a hűtőmaszk vízszintes sávja egy az egyben a Transportert idézi, ahogy a belőle kiinduló, jellegzetes, közel vízszintes övvonal-borda is, amely az egész autón körbefut. Ezenken túl persze alig akad jellegzetes részlet: ebben a kategóriában a célszerű követelmények határozzák meg a formákat, azaz az új Crafter is csak egy jó nagy doboz, amely sokféle méretben és teherbírással elérhető lesz. Háromféle hosszúságban lesz kapható a típus 5,98 és 7,38 méteres határok között, a magasság pedig 2,34 és 2,8 méter között változhat több lépcsőben. A teherbírás 3,5-től 5,5 tonnáig terjedhet, a legnagyobb raktér-térfogat pedig 18 köbméter lesz.

Úgy hallani, a motorválaszték egy az egyben a T6-osból érkezik: kétliteres dízeleket használnak majd, 102 és 177 lóerő közti teljesítménnyel, bár nem csodálkoznánk, ha később bővítenék a választékot egy nagyobb hengerűrtartalmú dízelmotorral is. Az aktuális divatnak megfelelően a hatfokozatú manuális váltó mellett kínálják majd a típust nyolcfokozatú automatával is. Úgy tudjuk, lesz első-, hátsó- és összkerék-hajtású kivitel is.

Az új Crafter élő bemutatóját várhatóan szeptemberben tartják Hannoverben, a gyártás pedig 2017-ben indulhat Lengyelországban. Ha minden igaz, később bemutatják a típust az MAN kínálatában is, TGE néven.