Eladó egy a legelső Mercedesekből

2016.08.15. 08:13

Maga Wilhelm Maybach munkálkodott a motorján, megjárta a világháborút, és csak kis csúsztatás azt mondani rá, hogy a legelső Mercedes. Akár egymilliárd forintot is érhet ez a 112 éves Simplex.

Noha a hamarosan árverésre kerülő Mercedes 1904-ben készült, maga a típus 1901-ben született. A Simplex volt az első autó, amely a Mercedes márkanév alatt készült, ezt a három évvel fiatalabb változatát pedig a legelső daraboknál erősebb motorral szerelték, mindenhol laprugóval, hátul dobfékekkel. A 32 lóerős négyhengeres, 5,3 literes motorját maga Wilhelm Maybach bütykölte, de az még hagyján: egy négyfokozatú kézi váltó társul mindehhez és 105 km/h-s végsebesség.

Sok tulajdonos volt a 112 éves Simplex múltjában. Az első egy angol fakereskedő volt, aki 1908-ban eladományozta a brit hadügyminisztériumnak. Itt valamilyen formában megjárta az első világháborút, majd néhány valahogyan eltelt évtized után a hetvenes években kapott egy komoly restaurálást. Egy ideje már gyűjteményről gyűjteményre járt, a Bonhams aukciósház árverésén pedig várhatóan újra gazdát cserél majd. Az árverést most pénteken tartják a Qual Lodge golfklubban. A szervezők szerint akár négymillió dollárt is adhatnak majd az első Mercedesért.