Kirúgta az F1-motorok felelősét a Honda

2017.12.07. 16:50

Igen nagyot bukott idén a McLaren-Honda a Forma-1-ben: nem elég, hogy megbízhatatlan volt a motorjuk, a szezon nagy részében még a tempó is hiányzott. Vesszőfutásukról Wéber Gábor írt  nagyon alapos elemzést. A japánok nem tehettek úgy, mintha fel sem tűnne nekik a sikertelenség, mindenképpen változásra volt szükség.

Juszuke Haszegava jobbra
Juszuke Haszegava jobbra

 

A bukást Juszuke Haszegava állása bánta. A szakember kettős szerepet töltött be eddig a Hondánál: egyrészt ő felügyelte a Forma-1-es motorok fejlesztését a Japánban működő kutatás-fejlesztési központban, másrészt pedig ő felelt azok használatáért is a versenyhétvégéken és teszteken. Tavaly februárban vette át a stafétát Jasuhisa Araitól. Most mennie kell.

A jövőben ráadásul ketté is választják a két munkakört. A technikai igazgató, aki a pálya szélén felügyeli a történéseket, Todzsoharu Tanabe lesz. Ő jelenleg a Honda amerikai részlegénél, azon belül is a Honda Performance Developmentnél tevékenykedik, 1984 óta szolgálja a márkát. Korábban dolgozott Gerhard Bergerrel a McLarennél, Jenson Buttonnel a BAR-nál, és megfordult az Indycarban is. Arról egyelőre nem volt hivatalos bejelentés, hogy a japán kutatás-fejlesztési központban ki veszi át Haszegava feladatait. Az Autosport értesülései szerint Aszaki Jaszuaki lehet a kiválasztott.

A hírek szerint Haszegavától nem válik meg végleg a cég, az eddigi igen felelősségteljes pozíciók helyett azonban egyszerű kutatóként marad a fejlesztési részlegnél. A kinevezések január elsején lépnek életbe.