A Tesla is saját MI-t fejleszt

2017.12.09. 11:19

Bár eddig inkább az aggályait hallottuk a témában, Elon Musk sem marad le a mesterséges intelligencia-versenyben. Elszólta magát Tesla-vezér: saját fejlesztésű MI kerülhet a Teslákat vezérlő csipekbe. 

2017-07-15T190910Z 1004677855 RC1233F91430 RTRMADP 3 USA-GOVERNO

A techipar következő évei várhatóan a MI rohamos fejlődéséről szólnak majd. A robotizációval együtt ez foglalkoztat most mindenkit a techóriásoktól a munkaerőpiac-kutatókon át az önvezető funkciók kidolgozásán ténykedő autóipari cégekig. Aki időben lép, óriásit szakíthat. A 21. század új aranybányája pedig a Tesla-vezér Muskot is érdekli, hibába vizionált nemrég még harmadik világháborút az MI fejlődése miatt. Egy zártkörű partin mesélt arról, hogy állnak a dologgal. 

Musk egy konferencia utáni partin fecsegte ki, hogy a Teslához tavaly csatlakozó ex-AMD-s és ex-Apple-ös Jim Keller, mikroprocesszorokat fejlesztő mérnök dolgozik azon, hogy a Teslákat saját MI-vel lássák el idővel. Nyilván az önvezető rendszernél vennék hasznát; etéren jelenleg az Nvidiától vett grafikus rendszert használják. A partin Musk állítólag a világ legjobb MI csipjéről beszélt, ráadásul mint kiderült, a hardvert és a szoftvert is megoldanák házon belül. Elkésve nincsenek, a Honda most jelentette be, hogy a kínai MI-fejlesztő Sensetime-mal közösen 2025-re lesz a legkomplikáltabb helyzeteken kívül mindent kezelő, 5-ös szintű önvezető-képességű autójuk.  

Hogy mi is az a gépi mélytanulás, az MI és hogy kik jelenleg az iparág nagyágyúi, arról itt egy alapos cikk. Ha pedig már érzel egy enyhe gyomorideget a bizonytalan jövőtől, inkább el se olvasd ezt a hírt az emberi faj friss fájdalmáról: