Árverésre kerül Hitler Mercedese

2017.12.27. 09:43

Hamarosan tulajdonost vált ez a speciális Mercedes 770K, amiben a második világháború első éveiben még maga Adolf Hitler parádézott. 1945-ben foglalta le az amerikai hadsereg, most magángyűjteménybe kerülhet. 

A náci diktátor 1939 és 1941 között használta az átalakított 770K-t. Parádékon, felvonulásokon integetett belőle, például ezt használta Benito Mussolini 1940-es németországi látogatásakor. Került is bele a kor lehetőségeihez mérten sok biztonsági megoldás. Az átépítést Hitler saját sofőrje, Erich Kempka felügyelte, ő volt, aki három centi vastag, golyóálló üvegeket és páncélozott ajtókat szereltetett rá, valamint egy mobil biztonsági panelt a hátsó ülések mögé.

Az autót egyébiránt egy 230 lóerős, 7,7 literes nyolchengeres hajtja kompresszorral, öt fokozatú kézi váltóval. A nagy, páncélozott test ezzel együtt állítólag 160 km/h-s végsebességre képes, és a képeket látva úgy fest, az állapotán biztosan nem múlik, tudja e.

A Worldwide Auctioneers januárban tartja az árverést. A remélt árat nem közölték, de azt igen, bármennyiért is megy majd el, tíz százalékát a zsidó holokauszttal kapcsolatos oktatásra fordítják.