Benzinár-duplázással kezdte az évet Szaúd-Arábia

2018.01.02. 06:15

Lendületben a szaúdi reformok, bő kétszeres benzinárral indult az év az arab ország kútjain. Egy stabilabb gazdaság a kemény döntés célja.

HRZ6.png

Mohamed bin Szalmán koronaherceg nem viccelt, amikor egy világibb, kőolaj-exportra kevésbé kiszolgáltatott Szaúd-Arábiáról beszélt. Előbbi célját már több lépéssel igazolta, az ő lépései közé tartozik például, hogy idéntől már nők is vezethetnek autót az országban, vagy például, hogy a hetvenes évek után újranyithatnak a mozik. Utóbbival kapcsolatban is vannak nagy tervek, a reform egyik első lépése pedig egy kevésbé pazarló, nagyobb állami bevételt hozó belső energetikai berendezkedés kialakítása.

A szaúdi kutakon az új év hozta el a reformok hatását. A 91-es benzin 0,75 riálról 1,37-re emelkedett, míg a 95-ös 0,90 riálról (60 forint) rögtön 2,04-re (140 forint) ugrott egy nap alatt. A dízel ára nem változik. Az emeléstől komoly növekedést várnak az állami bevételeken, és mivel Szaúd-Arábia egy 33 millió lakosú ország, ahol az utcakép meghatározó szereplői V8-as terepjárók, ez valószínű szemmel látható ugrás lesz.