A BMW is kivonul a legnagyobb amerikai autószalonról

2018.03.25. 00:02

Jelentősen csökken az európai márkák jelenléte a jövőben az USA legnagyobb éves autószalonján, a Detroit Motor Show-n. Hetekkel azután, hogy a Mercedes bejelentette, nem jönnek jövőre, a BMW-nél is a távolmaradásról beszélnek.

her

A BMW bejelentése szerint a teljes konszern (Mini, Rolls-Royce, BMW) távol marad a jövőben a Detroiti Autószalonról. A kiállítást hagyományosan januárban tartják, az idei show-ra a BMW több jelentős újdonságot elvitt: ott tartották a ráncfelvarrt i8 világpremierjét, bemutatták az új X2-est és elvittek volna egy X7-tanulmányt is, ha nem törik össze az odaúton. Az amerikai piac fontos a németeknek, Dél-Karolinában van egy gyáruk 1400 gyártott autó/napos kapacitással, nem készülnek kivonulni. Azt mondják, csak átalakítják a programjukat és abba már nem fér bele Detroit.  

bet

A detroiti szalon szervezői már jelezték, hogy megpróbálnak tenni a kivonulások ellen. A legjobb az lenne, ha sikerülne áttenni a rendezvényt októberre és akkor nem ütné a Consumer Electronics Show-t, ami ugyan egy technológiai show, de ahogy az ilyen-olyan kütyük, kiegészítők egyre jelentősebbek lettek az autóiparban, úgy lett egyre fontosabb az autógyártóknak a rendezvény és elég kellemetlen, hogy mind a kettő januárban van. A Párizsi/Frankfurti Autószalont szeptemberben szokták rendezni. Mivel a gyártók szeretik akkora időzíteni a nagy premiereket, szerencsés lenne egy ahhoz közeli dátum. Na meg pusztán a látogatói komfort szempontjából is szerencsésebb lenne, ha ősszel lenne a show és nem a tél közepén.

Az autószalon szervezői hamarosan döntést hoznak, de akárhogy is döntenek, leghamarabb 2020 után lehet csak évszakváltás a rendezvényen.