HPE850: ha nem szeretnél szokványos bolondnak látszani

2018.04.13. 18:26

A Chryslernél épp tombol a lóerő-mánia: nem elég, hogy a Hellcat és Demon utónevű személyautókba 700 lóerő feletti V8-asokat szerelnek, már Jeepből is készül ilyen változat, a Grand Cherokee Trackhawk. És ha már kapható, tuningolják is.

Az elkövető szinte természetes módon a Hennessey Performance, amely saját sportkocsit csak mellékesen fejleszt, a megélhetését azoktól a megszállottaktól szerzi, akik a legerősebb amerikai autókat sem találják elég erősnek. Mindent tuningolnak, ami a kezük ügyébe kerül, a Ford pick-uptól a Corvette-en át a Lamborghiniig. És mostantól a Trackhawk is a kínálat része.

Egyelőre egy visszafogottabb tuninggal jelentkeztek: az eredetiben 707 lóerős 6,2 literes Hellcat V8-as kompresszorán cseréltek áttételt, így a töltőnyomást 0,95 bar fölé emelték, amivel nőtt a teljesítmény is. Az új csúcsérték a Hennessey állítása szerint 852 lóerő, 1145 Nm csúcsnyomatékkal.

Komolyabb átalakításokkal persze ennél sokkal többet is kihozhatnának egy ekkora kompresszoros motorból, és a Hennesseynél tudják is, hogyan fogjanak hozzá – a kérdés, hogy lesz-e, akinek a Trackhawk HPE850 teljesítménye is kevés, és fizetne még egy kis tuningért.