Hungaroringi rekordot döntött a Honda

2018.08.06. 16:33

A magyar F1-es pálya hírneve ugyan nem hasonlítható a Nürburgringéhez vagy Spa Franchorchamps-éhoz, de a Honda és Jenson Button most nálunk erősített rá a Civic Type-R legendájára.

2009 világbajnoka az ötödik pályarekordot állította fel a Civic-kel Európában: a 2:10,19-es idővel most Mogyoródon is a Honda sportos kompaktja számít a leggyorsabb elsőkerék-hajtású szériaautónak. Korábban a portugál Estorilban, a francia Magny Cours-ban a, a belga Spa-ban és a brit Silverstone-ban is felállítottak már hasonló rekordokat a típussal, sőt, a Nürburgring Nordschleife rekordját is a Honda Civic tartja. A rekordokat persze különböző pilóták állították fel – Buttonra talán azért esett a Honda választása, mert vele győzött egyedül gyári Honda a Hungaroringen, igaz, ennek már 12 éve. Button emellett még egyszer, 2011-ben győzött a Hungaroringen, akkor már egy McLaren Mercedesben.

Úgy néz ki, a Honda igyekszik a nürburgringi körrekord-döntési őrületet új szintre emelni: míg korábban elég volt egy pályán megverni egy autót, hogy a rekordját átadják a múltnak, a Civic Type-R háttérbe szorításához már hat pályán kellene megtenni ugyanezt – legalábbis ha valaki ma próbálkozna ezzel. Ám nem lepődnénk meg rajta, ha a következő hónapok során tovább bővüne a lista, és a Honda igyekezne tucatnyi pályarekorddal biztosítani, hogy a Civic név minél több pályán álljon a köridő-lista élén.