Kéne egy Range Rover hatodáron? Már van!

2018.09.05. 12:16

Kínában vannak autógyártók, amelyek kifejezetten ismert típusok klónozására szakosodtak. Ilyen a Zotye, amelynek van már Audihoz és Porschéhez hasonló modellje, most pedig egy Range Rover Sport másolattal bővítik a kínálatot.

A T900 néven forgalmazott nagy szabadidő-autó a képek alapján elég precíz kópiának tűnik, csak néhány részleten változtattak tessék-lássék módon, hogy a Range Rover jogi osztályának mégse legyen olyan egyszerű a dolga. A hűtőmaszk például hatszögletű lett, hasonló az Audi aktuális szabvány-rácsozatához, és a hátsó díszléc is kapott egy hasonló jellegű törést. Ezzel együtt van olyan szög – például az oldalnézet – ahonnan nézve ember meg nem mondja, hogy a kínai másolatot látja. És nem csodálkoznánk, ha hamarosan megjelennének a Land Rover fazonú utólag felszerelhető hűtőmaszkok és fényszórók a T900-ashoz.

Az autó egyébként nem gyenge – kétliteres, 230 lóerős turbómotor hajtja, nyolcfokozatú, dupla kuplungos váltón kereszül – és a belső képeket nézve nem is látszik kirívóan olcsó kivitelűnek. Ezzel együtt nem játszik egy ligában a példaképével. Egy Range Rover Sport ára Kíbában bő egymillió jüan, a T900 pedig 160 és 200 ezer jüan közötti áron lesz kapható, magyarul hat másolat is kijön egy eredeti árából.

A Zotyénak még sincs mitől tartania: Kínában formatervekre vonatkozó védjegypert még egyetlen külföldi autógyár sem nyert. A kínai márka viszont nem tervezi exportálni a T900-ast, azaz nem kell attól tartania, hogy egy külföldi bíróság elmarasztalná a formalopásért.