Egészen hihetetlen a 3D nyomtatott titán felni

2018.11.14. 11:49

Néhány éve még csak drága játszadozásnak tűnt a 3D nyomtatás, de szép lassan eljut oda a technika, ahol már komoly, teherviselő alkatrészek megbízható előállítására is használható.

Hogy mi ebben az érdekes? Az, hogy a 3D nyomtatással ipari minőségben készíthetők olyan formák, amelyeket korábban legfeljebb kézműves módszerekkel tudtak volna előállítani, igen nehezen megismételhető módon. Ezt bizonyítja a HRE Wheels nevű cég koncepció-garnitúrája, amely egymáson átbujtatott, önmagukban is komplikált felépítésű küllőket tartalmaz.

A már-már kaotikusan összetett formát a GE által kifejlesztett elektonsugaras olvasztásos technikával állították elő, amely titánszemcsék összeolvasztásával állít elő a fémporból szilárd struktúrát. Egy ilyen felni számos előnnyel rendelkezik: könnyű, mivel kevés anyagból készül, lényegében hulladék keletkezése nélkül, ezért nem is feltétlen megfizethetetlenül drága, a titán korrózióállósága miatt festést vagy egyéb felületkezelést sem igényel, és ugyanakkor szilárdságban is felveszi a versenyt a kovácsolt könnyűfémmel.

A nyomtatás másik előnye, hogy viszonylag olcsó módosítani a terveket, így az is elképzelhető, hogy a felnigyártók ezzel a megoldással teljesen egyedi kívánságokat is teljesítsenek, a korábbinál jóval alacsonyabb áron.

Az egyelőre még nem látszik, hogy mennyire áll távol a technológia a sorozatgyártás lehetőségétől, de korábban az autógyártók is nyilatkoztak arról, hogy a fém-nyomtatásban, amely nem csak titánnal, de acéllal is működik, látnak fantáziát.