Az új hibrid hajtás menti meg a Mondeót?

2019.01.18. 12:50

A Mondeo az a Ford típus, amelyet az utóbbi években sokat eltemettek már – különösen 2017 óta, amikor az eladások Európában ismét 60 ezer példány alá estek – de úgy néz ki, a Ford of Europe-nál egyelőre hisznek a feltámadásban. Erre utal, hogy ma bemutatták a felújított változatot, átdolgozott formatervvel, új dízelmotorokkal, és hibrid hajtással.

A legfeltűnőbb változás talán a megváltoztatott arányú hűtőrács. A hatszög-formát megtartották, de a Focus megoldásához hasonlóan feljebb kerültek a szélső csúcspontok. Ezzel összhangban átalakult a lökhárító alsó fele, a fényszórók alsó peremét pedig LED-sáv emeli ki. A változtatások első pillantásra egyébként tényleg csak a típus legalaposabb ismerőinek tűnnek majd fel, ami nem is feltétlen baj: a Mondeóval ilyen téren eddig sem volt baj.

Az eladások növelésében alighanem az új hibrid változat segít majd a legtöbbet. Ezt kétliteres, Atkinson-ciklusú benzines szívómotor hajtja, egy ismeretlen teljesítményű villanymotorral együtt. A két motort a hagyományos automata váltó kapcsolja össze. A hajtás része még egy 1,4 kWh-s Li-ion akkumulátor. A hibrid rendszer kombinált teljesítménye 187 lóerő, az átlagfogyasztása a gyáriak szerint a szedánban 4,2 liter, a kombiban 4,4 liter száz kilométeren.

Ám a Ford azoknak is kínál valamit, akik egyelőre maradnának a bevált dízelmotoroknál. Itt is felbukkannak más Fordokból már jól ismert Ecoblue motorok, méghozzá két változatban. A gyengébbik 150 lóerős, és 4,5 literes fogyasztási átlagot ígér, az erősebb 190 lóerős, de 4,9 litert fogyaszt száz kilométeren. Természetesen mindkettőhöz jár az urea-adalékos katalizátor, és megfelelnek az aktuális Euro6d Temp károsanyag-kibocsátási normának.

Természetesen a Ford is felszerelte a Mondeót azokkal a vezetést segítő rendszerekkel, amelyek manapság kezdenek megszokottá válni a kategóriában. Így van az elöl haladót követni képes sávtartó és táblafelismerésen alapuló sebességhatároló rendszer is. A fedélzeti kommunikációs, navigációs és szórakoztató rendszert pedig a Ford aktuális Sync 3 rendszere köré építik.

A Ford valószínűleg azért tartja meg a Mondeót a kínálatban, mert a típus a flottapiacon még mindig erős, és alighanem abban bíznak, hogy a dízelek iránti kereslet csökkenését a hibrid kivitel bevezetése ellensúlyozhatja.