Megmutatták a Porsche Formula–E-autóját

2019.08.30. 06:04

Mivel a Formula–E-ben egyforma felépítésű autókkal megy az egész mezőny, a Porsche bemutatója inkább csak szimbolikus. Meglepetést legfeljebb a szponzormatricák mutatnak, de azért ízlelgessük a látottakat, mert Porsche formulaautót se nagyon láttunk még ebben az évezredben. 

Két éve jelentette be a Porsche, hogy önként távozik Le Mans csúcsáról és azt a rengeteg pénzt és mérnöki energiát, amit addig a megbízhatósági versenyzésre költött, a jövőben az akkor még a mainál sokkal szerényebb Formula–E szériára fordítja. Kellett nekik egy kis idő, míg összerakták a villanyos sorozatba küldött csapatukat, de megérkeztek, a   novemberben induló 2019-20-as szezonban ezzel a 99X Electric névre keresztelt autóval lesznek ott. 

A hatodik szezonja előtt álló sorozat sok szempontból kezdetleges még. Saját kasznit például még mindig nem építhetnek itt a csapatok, mindenki, így a Porsche is a Sparktól veszi az övét. Külsőre így tényleg csak a fényezés és matricázás tudja egyedivé tenni az autókat, a Porsche pedig láthatóan hozza a szokásos fehér-fekete-piros versenyszínt.

A hajtásnál már van szabadság. Kvalifikáción 335, futamon 268 lóerőben van ugyan korlátozva a maximális teljesítmény, de hogy azt ki hogyan éri el, atéren egy éve már nincs közösködés. A villanymotort, a váltót és a vezérlést mindenki maga fejleszti, azaz ha csak a konszerntárs Auditól nem kértek el pár okosságot, a Porsche nagy lépéshátrányból indul majd a többiekhez képest. A hibriddel versenyzésben ugyan van tapasztalatuk, de a villanyos formula-versenyzésben még nulla. November 22-én indul a szezon. A németek a sorozatban már egész tapasztalt André Lottererrel és korábbi Le Mans-versenyzőjükkel, Neel Janival lesznek ott a szaúdi rajtnál november végén.