Ígéretes a BYD Tesla-szerű modellje

2020.01.16. 15:09

A BYD egyike a legrégebben villanyautókat gyártó cégeknek, bár a termékeikkel Kínán kívül kevéssé lehet találkozni. Új, Han elnevezésű modelljük is a hazai piacra készül, és nem csak formás, úgy néz ki, hatékony is.

Az új típusból nem is egy, de rögtön két főváltozat készü majd: egy hagyományosabb külsejű hirbrid, illetve egy tisztán elektromos kivitel. Az előbbi szemből határozottan Audi-másolatnak tűnik a lökhárító aljáig érő hűtőrácsával, a villamos változatnál viszont alig maradt légbeömlő elöl. Ez a kivitel az, amelynek a formatényezőjét tényezőjét is sikerült kivételesen alacsonyra kihozni: a 0,233-as érték világviszonylatban is nagyon jónak számít.

Elektromos változatból kétféle lesz: az egyszerűbb hátsókerék-hajtással készül majd, és 218 lóerő csúcsteljesítményű motort kap, míg a kétmotoros, összkerék-hajtású kivitel 268 lóerős lesz. 450 km körüli hatótávról hallani, bár azt nem tudjuk, hogy ez melyik változatra érvényes. A hűtőrácsos konnektoros hibrid a kétmotoros változaton alapil, de egy 190 lóerős kétliteres turbómotort is beépítenek az orrába.

Úgy tudjuk, a BYD Han világpremierjére áprilisban, a Pekingi Autószalonon kerül majd sor, ott az is kiderülhet, hogy vannak-e a típussal Kínán kívüli tervei a gyártónak.