Veszteséges éven van túl a Renault

2020.02.14. 13:08

Az elmúlt évben minden a Renault és a Nissan megrendült kapcsolatáról szólt, és úgy tűnik, ez nem tett jót az üzletnek. Erre utal legalábbis, hogy a Renault számára a 2019-es év 141 millió eurós veszteséget hozott, szemben az egy évvel korábbi 3,3 milliárd eurós nyereséggel.

grenault

A veszteség mértéke egyelőre nem veszélyes a Renault-ra nézve, viszont jelzi, hogy akadnak még kezelésre váró problémák. Elsősorban persze a Nissan mélyrepülése okoz gondot, ahonnan 2018-ban még másfél milliárd euró bevétel jött, az idén viszont csak 242 millió. Ezen felül a kínai eladások drámai csökkenése, és az iráni Renault-gyártás megszűnése is a bevételek csökkenését hozta, ahogy a dízelmotorok iránti európai kereslet visszaesése is.

A Renault ideiglenes vezérigazgatója és pénzügyi vezetője, Clotilde Delbos úgy nyilatkozott, hogy egyelőre túl sok a változó körülmény bármifele előrejelzéshez 2020-ra nézve. Az azért már most is sejthető, hogy a koronavírus-járvány komolyan érintheti a Renault kínai eredményeit, mivel a cégnek épp Wuhanban van összeszerelő üzeme, ahonnan a vírus terjedése elindult, de a koreai Renault-Samsungot is érzékenyen érinti a kínai beszállítók szállításainak szünetelése.

Egyelőre az eredmények javítását célzó terveket sem fogalmazott meg a Renault vezetése. Ezzel valószínűleg megvárják Luca de Meo, az új vezérigazgató júliusi hivatalba lépését, ám nem tudni, hogy ő képes lehet-e úgy beavatkozni, hogy 2020-at már ne veszteséggel zárja a vállalat.