Saját V6-os hibridet épít az Aston Martin

2020.03.07. 12:02

A vállalat így reagál arra, hogy eddigi együttműködő partnerük, az AMG valószínűleg 4 hengeres turbómotorokra cseréli jövőben a V8-asokat.

08701635b71d79c93f1dcd859bd18bdd
Fotó: Max Earey / Aston Martin

Az Aston Martin kínálatának nagy részében jelen vannak az AMG-től származó 4 literes V8-as motorok. Ilyen hajtja a Vantage és a DB11 sportkocsikat, valamint a DBX SUV-t is, azonban az AMG a jövőben hibrid, 4 hengeres, turbómotorokkal szeretné leváltani a blokkot, hogy megfeleljenek a szigorodó károsanyag-kibocsátási normáknak.

Andy Palmer a Car & Drivernek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy négyhengeresek elképzelhetetlenek lennének az Aston Martinokban, így saját V6-os motort fejlesztenek. Palmer szerint a 3 literesre saccolt V6-os legalább olyan jó (és erős) lesz, mint a V8-as, vagy még jobb. A fejlesztés az Aston Martin közelmúltban kapott tőkeinjekciójának és a Lagonda-projekt újbóli befagyasztásának is köszönhető.

Az motorral kapcsolatban Palmer nem zárta ki a hibrid hajtást, de egyúttal nyomatékosította, hogy a konzervatívabb downsizing mellett jó darabig maradnak még a V12-esek is a kínálatban. Ahogy fogalmazott: "szomorú nap lesz, ha egyszer eltűnik a V12-es az Aston Martinokból."