Az Android Auto károsabb a vezetésre nézve, mintha füveznénk?

2020.03.22. 06:36 Módosítva: 2020.03.22. 06:36

Az angol IAM RoadSmart legújabb kutatása lesújtó véleménnyel van a különböző telefontükröző szolgáltatásokról.

DSC04861
Fotó: Macsuga János / Totalcar

Az intézet szerint a kutatásban résztvevők reakcióideje több, mint 50%-kal lassabb volt, amikor különböző telefontükröző szolgáltatásokat, például az Android Autót vagy az Apple CarPlay-t használtak. Ebben önmagában még nincs is semmi meglepő, hiszen tudjuk, hogy az érintőképernyős rendszereket sajnos szinte lehetetlen anélkül kezelni, hogy a figyelmünk legalább részben elterelődne a vezetésről. A kutatás éle akkor csúcsosodik ki, amikor ezeket a reakcióidőket összevetjük más, vezetésről figyelmet elvonó tevékenységekkel.

reakcióidő-figyelemelvonó-tevékenységek

A táblázat legelőkelőbb helyén a Nagy-Britanniában vezetéskor engedélyezett maximális alkoholszint (80mg/100ml vérben) végzett, amelyről azt állítják, hogy 12%-ban növeli a sofőrök reakcióidejét. Csak 21%-ra taksálják a marihuánás cigaretta hatását és 27 %-ot kapott a kihangosítóval telefonozás. Ennek majdnem a dupláját, 53%-ot kapott az Android Auto érintőkijelzős használata, és ennél még rosszabbul szerepelt az Apple-ös változat. A táblázatban ugyan nem szerepel, de fura módon a legeslegrosszabb reakcióidőket a tesztalanyok akkor produkálták, amikor zeneszámokat váltottak/kerestek a Spotify-on. A vezető tekintetét monitorozó mérések szerint akár összesen 20 másodpercig nem az utat nézték a vizsgálatban résztvevők, amikor az alkalmazást állítgatták.

Az intézet egyik vezetője, Neil Greig szerint a közúti balesetek harmada vezethető vissza valamilyen vezetésről figyelmet elvonó tevékenységre vagy állapotra. A szervezet amellett, hogy szabálymódosításokra szólítja fel az irányító szerveket és az autógyártókat, azt javasolja, hogy amennyiben lehetséges, használjuk a hang alapú utasításokat.