Válságtanácsot tartott Merkel és a német autógyárak

2020.04.02. 16:38

Sajtóértesülések szerint a német kormányzat több képviselője és több német autógyár, így a BMW, a Mercedes és a Volkswagen csoport vezetője tárgyalt – természetesen távolról, konferenciahívásban – annak a lehetőségéről, hogy hogyan tudnák minél hamarabb újraindítani az ipari termelést, nem csak Németországban, de egész Európában.

bmwfac

A helyzetről eddig is sejthető volt, hogy aggodalomra ad okot: a VW korábban jelezte, hogy heti 2 milliárd euróba kerül a termelés teljes szüneteltetése, de a legnagyobb problémát állítólag nem is ebben látják a cégek vezetői. Az autógyárak állítólag attól tartanak leginkább, hogy kevésbé tőkeerős beszállítóikat teszi tönkre a bevételek hiánya, ezek a kisebb vállalkozások akár egy-két hónap alatt felszámolás alá kerülhetnek.

A Reuters értesülései szerint abban megegyeztek a felek, hogy európai szintű megoldás kell a termelés újraindításához, és abban is, hogy új módszereket kell kidolgozni a termelés biztonságos folytatásához. Ehhez állítólag egy közös munkacsoportot állítanak fel, amelybe a kormány és az autógyárak mellett a Robert Koch járványügyi intézet is delegál majd szakembereket. A feladatuk azoknak a módszereknek a kidolgozása lesz, amellyel a fertőzésveszélyt a gyártósorok mellett a minimumra csökkenthetik.

Egyelőre nehéz megjósolni, hogy az európai gazdaság mikor kezdhet újra termelni, de a legoptimistább jóslatok sem szólnak május közepénél korábbi időpontról, és a legjobb előrejelzések is mélyebb válságról szólnak, mint a 2008-as.