A németeknek nem kell roncsprémium-program

2020.05.13. 12:06

A német autógyártók igyekeznek kilobbizni a kormányzatnál egy újabb roncsprémium-programot, amely a járvány kapcsán kieső eladásokat segítene pótolni. Ám a Deutschlandtrend és az ARD televízió közös felmérése alapján ez nem igazán találkozik az állampolgárok akaratával.

jvg

A megkérdezettek 12%-a támogatna egy ilyen lépést, 22% csak a kiemelten környezetbarát járművek támogatásával ért egyet, és 63% zárkózott el teljesen az ötlettől. Ez az eredmény pedig el is döntheti az ötlet sorsát, amellyel kapcsolatban a döntést az autógyártók képviselőivel való, május elején tartott konzultációt követően júniusra halasztotta a Merkel-kormányzat. Lakossági támogatás nélkül aligha vágnak bele egy ilyen programba, amely az autógyárak javaslata szerint legalább 4000 euróval járulna hozzá a régebbi autók cseréjéhez.

A járványhelyzet kapcsán közel két hónapra leállt az európai autógyártás, ami durva becslések szerint az éves forgalom 20%-ától fosztotta meg az európai autóipart. A német gyártók az ezzel járó veszteséget kompenzálnák a roncsprémium-programmal. Ellenzői szerint azonban nem csak drága ez a megoldás, és mivel adóbevételekből támogatja a magánszektort, erkölcsileg is megkérdőjelezhető, de hosszabb távon akadályozza, hogy az eladások visszatérjenek a korábbi szintre.