Mercedes: a szintetikus üzemanyag zsákutca

2020.05.21. 13:41

Többek közt az Audi, a Bentley, a Mazda és a McLaren is kísérletezik mesterségesen előállított üzemanyaggal, amely tökéletesebben ég mint a benzin vagy a gázolaj, vagy legalább az előállítása szén-dioxid-semleges lehet. A Daimler AG. kutatás-fejlesztési vezetője, Markus Schäfer szerint azonban ez a fejlesztési irány már középtávon sem látszik hatékonynak.

synthfuel

A Mercedes számára jelenleg a villanyautó-fejlesztés a fő irány: Schäfer szerint jelenleg nem látszik, hogy lenne hatékonyabb megoldás az energia hasznosítására. A szintetikus üzemanyag pedig a cég fejlesztői szerint egyszerűen túl sok hatékonyság-vesztéssel jár.

Természenesen a szintetikus üzemanyagok fejlesztése mellett is szólnak érvek. A McLaren például azért fejleszt szén-dioxid-semleges, mesterségesen előállított üzemanyagot, mert a jelenlegi akkumulátorok teljesítménysűrűsége mellett egy elektromos sportkocsi szerintük túl nehéz lenne. Ugyanakkor a VW csoportnál azt mondják, a belső égésű motort is tisztábbá lehetne tenni ezzel a megoldással, amely így tovább is piacon tarthatná a régi, de a jelenlegi elektromos hajtásoknál sokkal olcsóbb megoldást.

A Mercedes egyébként egyre látványosabban a villanyautó-fejlesztésre koncentrál, legalábbis a személyautók esetében. Nemrég bejelentették, hogy az üzemanyagcellás fejlesztéseiket kiszervezik egy külső cégbe, amely csak teherautók számára tervez majd hidrogénnel működő hajtásrendszereket.