Kénytelen eladni saját központját a McLaren

2020.09.11. 11:23

Nem új hír, hogy a koronavírus-járvány okozta bevételkiesés a McLaren pénzügyeit teljesen felborította: korábban már bejelentették, hogy elbocsátják dolgozóik negyedét és jelzáloghitelt vettek fel a cég autógyűjteményére, de úgy néz ki, további lépésekre van szükség.

Ezek közül az egyik, hogy a cég főhadiszállását, a Wokingban működő, 2004-ben épített Stirling-díjas épületegyüttest is eladja, majd visszabérli. Ezzel a megoldással, bár hosszabb távon nőnek a cég fenntartási költségei, 200 millió fonthoz juthat a McLaren, ami a vállalat méretéhez képest jelentős összegnek számít.

A McLaren mély pénzügyi krízisét az okozza, hogy a cég mindhárom részlegének bevételei zuhanni kezdtek a koronavírus-járvány kapcsán. Nem csak a sportkocsieladások csökkentek tavasz óta, de a Formula 1-es versenyszezon elmaradása miatt a versenycsapat bevételei is elmaradtak, és a tervezéssel foglalkozó McLaren Applied Technologies megbízásainak egy részét is felmondták. A bevételkiesés pontos mértéke nem ismert, de minden arra utal, hogy a McLaren jelenleg a túlélésért küzd, és már nemigen válogathat az eszközökben.