500 km/h felett a közúti sebességi rekord

2020.10.20. 10:22

A kis amerikai cég nem először veri meg a világot csúcssebességben, de ők lépték át először, dokumentáltan az 500 km/h-t utcai autóval. A hivatalos világrekord ugyan 508,73 km/h, de a rekordkísérlet során mért legnagyobb sebesség ennél is több, 532,9 km/h volt.

Az SSC Tuatara ezen felül megdöntötte a leggyorsabban megtett kilométer (517,16 km/h) és a leggyorsabban megtett mérföld (503,92 km/h) közúti világrekordját is, az utcai autók között.

A Shelby Sportscars Tuatara típusa persze nem tekinthető átlagos sportkocsinak: a kezdetektől a rekorddöntésre fejlesztik. A karosszériája kivételesen jó aerodinamikai kialakítású: 0,279-es a formatényezője annak ellenére, hogy nem termel felhajtóerőt.

A motorja egy 5,9 literes biturbó V8-as, amely benzinnel használva 1350 lóerős, E85 alkohol-benzin keverékkel azonban 1750 lóerő leadására is képes. A Nelson Racing Engines nevű cég által tervezett motorban a gyáriak szerint az a kivételes az ilyen teljesítményű motorok között, hogy viszonylag hosszan használható a csúcsteljesítménye közelében, a túlhevülés veszélye nélkül. Ebben persze segít, hogy itt nem is kell nagy tömeget mozgatnia: a Tuatara üresen 1248 kilogrammos, ami a szupersportkocsi-mezőnyben a legkönnyebbek közé sorolja.

A rekordkísérlet pilótája, Oliver Webb azt mondja, még 530 km/h felett is lett volna további tartalék az autóban a leggyorsabb futása során, csak az oldalszél miatt volt kénytelen elvenni a gázt.

A világ leggyorsabb sportkocsija persze ugyanúgy kapható lesz, mint közvetlen riválisai, a Bugattik és a Koenigseggek, nagyságrendileg hasonló mennyiségben és áron: összesen 100 példányt terveznek készíteni belőle, legalább 1,9 millió dollárért példányonként. És azzal a címkével, hogy ez a világ leggyorsabb autója, valószínűleg a durva ár ellenére is több lesz az érdeklődő, mint a gyártókapacitás.