Úgy tűnik, a járvány miatt lesz autóvásárló rengeteg fiatalból

2021.01.24. 08:05

Az autóiparnak jó hír, a bolygónak kevésbé, hogy a járvány meghozta az emberek kedvét az autózáshoz. Mármint azokét, akiknek eddig nem volt sajátja, köztük nagy arányban fiatalokét. 

párizs dugó

Sokan hosszú távon is felhagynának a tömegközlekedéssel a koronavírus-járvány miatt – derül ki az Erns & Young (EY) 3300 fogyasztó bevonásával készült nemzetközi felméréséből. Az üzleti tanácsadó cég kilenc országban (USA, Olaszország, Németország, Kína, India, Szingapúr, Dél-Korea, Svédország, Egyesült Királyság) mérte fel, hogyan változott az autózáshoz való viszonya a tömegközlekedőknek a járvány alatt, és eredményeik szerint sokakban épp most született meg a vágy egy saját autóra. Mint írják, a tömegközlekedők közel harmada fél éven belül beszerezne egy autót, aminek elsődleges oka állítólag a koronavírus-fertőzéstől való félelem. Közülük is a legelszántabbak a jelenleg 24 és 39 év közöttiek, akiknél ez az arány 45 százalék.

Ha már kérdeztek, az EY felmérte azt is, az autóval nem rendelkezők milyen hajtással vennének autót, és a 71 százalékuk mondta rá a benzint vagy a dízelt, 23 százalék venne hibridet és 6 százalék tisztán elektromosat. Persze csak Európában vagy csak az USA-ban kérdezettekre bontva ezek az arányok vélhetően nagyon más képet adnak. 

A nagyvárosok közlekedésének az sem jó hír, hogy a felmérés szerint a járvány alatt az autójukat többet használó kérdezettek 78 százaléka mondta, hogy a járvány után is gyakrabban vezetne. Az EY kutatása szerint egyes országokban hatalmas mértékben, közel 70 százalékkal csökkenhet azok száma, akik tömegközlekedéssel mennek majd munkába és hasonló arányban lehetnek kevesebben azok is, akik szórakozni, kikapcsolódni indulnának közösségi eszközökkel.