Mianmarban lerobbant autókat használnak a tüntetők

2021.02.20. 12:51

Szerdán a mianmari junta ellen tüntető tömeg saját autóival zárta le az egyik nagyobb város, Rangun főbb útjait és hídjait. Az országban egy ideig korlátozták is az internetet, de a szerdai részleges feloldás után a szociális média felületein “lerobbant autó kampány” néven indult akció: az autók motorháztetőit felnyitják, ezzel azt a látszatot keltik, hogy az autók épp meghibásodtak, így akadályozzák, hogy a tüntetések szétverésére érkező rendőrségi és katonai járművek célba érjenek.

Forrás: Hkun Lat/Getty Images
Forrás: Hkun Lat/Getty Images

Ám úgy tűnik, az akció túlságosan jól sikerült, mivel a hivatalos szervek emberei mellett a hétköznapi dolgukra igyekvők sem tudnak mozogni a városban, és ami fontosabb, a tüntetésekre érkezők sem tudnak eljutni a meghirdetett helyszínekre. Ezzel a szervezők is tisztában vannak:

“Tüntetők millióira van szükség Sulében” - mondta Maung Saung Kha demokrácia-párti aktivista, a Rangun központjában lévő helyszínre utalva.

“Délelőtt 11 órakor fel kell hagyni a lerobbant autó kampánnyal, hogy ezzel segítsük a tüntetőket abban, hogy Suléba jussanak.”

Forrás: REUTERS/Stringer
Forrás: REUTERS/Stringer

Zaw Min Tun dandártábornok, a jelenleg hatalmon lévő tanács szóvivője azt nyilatkozta, a hadsereg nem lesz sokáig hatalmon, és az ország 53 milliós lakosságából 40 millió támogatja a puccsot. Az autós kampányért is felelős szervezet egyik tagja szerint megmutatják, hogy ők nem tartoznak bele abba a 40 millióba.

Forrás: Reuters/The Guardian