A tesztút tizedik percében kigyulladt az elektromos pickup

2021.03.17. 11:16

A Lordstown Motors egy a sok startup (Rivian, Bollinger) közül, ami az elektromos pickupokban látja a piacralépés lehetőségét, de úgy tűnik, a tesztek - bár nagy dobra verik őket - , nem mindig sikerülnek a legjobban: a cég első típusa, az Endurance januári tesztútjának tizedik percében gyulladt ki, majd le is égett.

A teszt keretében az autót vezető Pirakalathan Pathmanathan, a Lordstown hajtásláncért felelős igazgatója miután a prototípus szokatlan viselkedését tapasztalta, rögtön félrehúzódott, de az autó már lángolt. Szerencsére ő és az autóban ülő két másik mérnök is időben ki tudott szállni, így nem sérült meg senki. A Detroit Free Pressnek adott interjúban a cég egyik szóvivője az eset okaként az emberi hibát jelölte meg, amelyet az autó összeszerelésekor történhetett, elvileg tehát nem alapvető tervezési hibáról van szó. A kigyulladt pickup még alfa verzió volt, azóta viszont már a törés- és egyéb tesztekre használt bétáknál tart a fejlesztés, amelyeknél már nem ember végzi a tüzet okozó rész szerelését.

Persze érdemes helyén kezelni a dolgot, hiszen épp a hibák feltárásáról szól a tesztfázis, a nagy múltú autógyártóknál is előfordul hasonló. A dolog pikantériája viszont, hogy a Lordstown fejlesztéseinek több éves lemaradását és hamisított előrendelési számait vizsgáló Hindenburg Research szerint a cég vezetői 8,8 millió dollár értékű részvényt adtak el, mielőtt nyilvánosságra hozták volna az esetet. A cég körüli bizonytalanságon nem enyhített a fiaskó, a hír február 10-i nyilvánosságra hozatala óta felére esett a részvényeik értéke.

/TheDrive