A válság ellenére pénzben úszik a Rolls-Royce

2021.04.10. 16:59

Úgy tűnik, továbbra is érvényes a megállapítás, miszerint válságban a gazdagok csak még gazdagabbak lesznek. Ezt látszanak alátámasztani a luxusautó-eladások is, most épp a Rolls-Royce jelentette be, hogy a covid-para miatti lezárások és iparági zuhanások ellenére 117 éves történetének legjobb negyedévét zárta.

1

A cég 1380 autót adott el az év első három hónapjában, ami 62 százalékos emelkedés a tavalyihoz képest, de ennél beszédesebb, hogy a válság előtti, 2019-es eladásokat is sikerült túlszárnyalni a német...briteknek. Ahogy az várható volt, a modellpaletta húzómodellje az új Ghost és a Cullinan volt, amelyre 335 ezer dolláros kezdőár és bő három tonnás tohonya szekrénytest miatt ugyan szinte egyöntetű fújolás volt az általános reakció, mégis sikerült megtalálni vele a kínai, délkelet-ázsiai és észak-amerikai vevők zsebeit. A luxuslimuzin Ghost frissített verziója szintén jól fogyott, pedig az sem olcsóbb, 332 ezer dollárról indul, és azt sem árt tudni, hogy ezekre az autókra az extrákkal és egyedi kívánságokkal bőven rámegy egy normál limuzin ára, így általában 4-500 ezer dollár (~120 millió forint) környékén áll meg a cech.

A többi luxusmárkának is jól megy, a Bentley és a Lamborghini is rekordokról számol be, és a BMW fennhatósága alatt álló Rolls-Royce továbbra is erős kereslettel számol, a rendelések bőven az év második felébe nyúlnak, ami tovább bátorítja a céget: Torsten Muller-Otvos, a márka vezérigazgatója szerint a jövőben még inkább az egyedi igények felé fognak elmozdulni, ami még merészebb árcédulákat jelent majd. Beteg a világ.

/CNBC